Demokrasi: menurut tafsiran Amerika Syarikat

Prof Noam Chomsky

Prof Noam Chomsky

Menurut Prof Noam Chomsky, bagi Amerika Syarikat, setiap terma bagi perbincangan politik mempunyai dua tafsiran. Tafsiran yang pertama adalah seperti apa yang tersurat mengikut pemahaman umum. Manakala tafsiran kedua mempunyai tafsiran yang digunakan bagi tujuan memenangkan politik Amerika Syarikat sendiri, dimana tafsiran ini digunakan secara khusus untuk pihaknya sahaja, tetapi tidak bagi pihak yang lain.

Maka, dalam isu Mesir, Presiden Morsi yang dipilih mengikut sistem demokrasi yang sah tidak diterima oleh AS. Sama halnya seperti kemenangan pilihanraya yang dicapai oleh Hamas di Palestin pada tahun 2006 dahulu. Walaupun pemilihan yang dibuat di kedua-dua negara adalah berdasarkan kepada sistem pemilihan demokrasi yang adil dan telus.

Ironinya, setelah kerajaan yang sah pilihan majoriti rakyat Mesir melalui sistem pemilihan demokrasi digulingkan, AS melalui Timbalan Setiausaha Negaranya menggesa agar kerajaan baru Mesir nanti adalah merupakan kerajaan pilihan rakyat dan mengikut aspirasi rakyat Mesir. Kudeta yang dilancarkan oleh pihak tentera menggulingkan Presiden pilihan rakyat Mesir tidak dianggap sebagai kudeta oleh AS.

Apakah kerajaan pimpinan Presiden Morsi itu bukan pilihan rakyat Mesir? Kemenangan besar parti FJP itu bukan pilihan rakyat?

AS juga turut menyatakan bahawa kerajaan baru Mesir nanti adalah merupakan kerajaan teknokrat. Presiden Morsi mempunyai PhD dalam bidang kejuruteraan dan merupakan seorang bekas pensyarah. Apa lagi yang AS mahu?

p/s: Prof Noam Chomsky adalah merupakan seorang ahli linguistik, falsafah, sejarah, dan pengkritik politik dari Amerika Syarikat. Beliau berbangsa Yahudi, namun beliau menentang ideologi zionism.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s