Monolog: 16 Ogos 2013

DAP telah mengeluarkan kenyataan media mengutuk dengan keras terhadap pembunuhan yang berlaku di Mesir. DAP juga dalam kenyataan tersebut turut menyeru agar Perdana Menteri DS Najib Tun Razak agar melakukan Sidang Khas Parlimen bagi mengutuk tindakan ganas oleh pihak tentera Mesir. Mereka menyeru agar Malaysia dapat bersatu dalam isu Mesir tanpa mengira perbezaan fahaman politik.

Namun, alangkah malangnya Malaysia, sehingga kini, Kerajaan Malaysia masih lagi tidak mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi mengutuk tindakan ‘barbaric’ yang dilakukan oleh tentera Mesir terhadap orang awam. Alangkah malangnya Malaysia, mempunyai seorang Perdana Menteri beragama Islam, tidak bersuara membela saudaranya se-Islam di Mesir. Bahkan, beliau turut diam membisu daripada mengeluarkan suara tentang isu yang melanda terhadap umat Islam di Syria.

Alangkah malunya Malaysia, apabila DAP juga turut mengajak seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama untuk sama-sama turun menyertai Himpunan Munajat Perdana 100k di Dataran Merdeka yang dianjurkan oleh PAS pada hari esok bagi menunjukkan solidariti terhadap Mesir. Dimana, apa ‘usaha’ yang dilakukan oleh Kerajaan Malaysia sehingga kini adalah diam membisu tentang isu ummah, cuba menimbulkan ketidak-senangan hubungan diantara kaum, ‘mengesyorkan’ rakyat Malaysia untuk tinggal di negara lain jika tidak menyokong ‘kerajaan’ dan juga jangan makan ayam!!! Malahan, di atas kapasiti individu pun, menteri-menteri Islam Malaysia tidak juga bersuara, kecuali Khairy-opportunis-Jamaluddin!!

Apa lagi yang PM DS Najib ingin tunggu? Adakah sehingga capai angka 100 000 orang syahid di bumi Mesir? Adakah sehingga seluruh bumi Mesir hangus? Adakah sehingga israel mengutuk tindakan kejam tentera Mesir?

Owh!!! Apa lagi yang DS Najib tunggu….

p/s: Antara perkara yang menarik dalam artikel/kenyataan media DAP dalam mengutuk tindakan keras tentera Mesir adalah, tidak ada disebut agar semua pihak meninggalkan kekerasan dalam menangani situasi ini. Hal ini kerana dengan jelas, yang melakukan kekerasan hanyalah daripada satu pihak sahaja, iaitu pihak tentera Mesir dan sekutunya. Manakala pihak pro-demokrasi, tidak mempunyai sebarang senjata. Disini juga dapat dilihat bahawa DAP boleh dikatakan agak jelas dalam menilai situasi di Mesir.

pp/s: Aku bukan ahli DAP. Tapi yang benar itu tetap benar. Yang bathil itu tetap bathil. Cubalah menilai dengan neraca Allah swt, iaitu berdasarkan kepada kefahaman Islam, berpandukan al-Quran dan sunnah. Bukan berdasarkan keturunan, kaum, pangkat, harta, warna kulit etc… Allahu a’lam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s